Heb je het gevoel dat je partner zich terugtrekt of moeite heeft om zich volledig aan jullie relatie te binden? Het kan zijn dat je partner last heeft van bindingsangst. Hoewel het niet altijd gemakkelijk te herkennen is, zijn er bepaalde tekenen en signalen die erop kunnen wijzen dat je partner angst heeft om zich emotioneel aan jou te binden.
13 signalen dat je partner bindingsangst heeft
Ben je bang dat je partner bindingsangst heeft? Dit zijn 13 tekenen om op te letten en te zien of jouw relatie te maken heeft met commitment issues.
1. Hij/zij heeft moeite om zich kwetsbaar op te stellen
Je partner lijkt altijd op zijn/haar hoede te zijn en heeft moeite om zich emotioneel open te stellen. Hij/zij vermijdt diepgaande gesprekken en houdt de emotionele afstand tussen jullie in stand.
2. Hij/zij maakt excuses om jullie relatie te vermijden
Je partner vindt constant redenen om activiteiten of plannen met jou te ontwijken. Hij/zij lijkt regelmatig ‘druk’ te zijn of geeft de voorkeur aan tijd alleen in plaats van samen met jou door te brengen.
3. Hij/zij heeft moeite met commitment
Je partner voelt zich ongemakkelijk bij het idee van langdurige verbintenis. Hij/zij is terughoudend om toekomstplannen te maken en doet er alles aan om zich niet te binden aan een serieuze relatie.
4. Hij/zij vertoont inconsistent gedrag
Je partner gedraagt zich soms warm en liefdevol, maar op andere momenten trekt hij/zij zich terug en lijkt hij/zij afstandelijk. Deze inconsistentie kan een teken zijn van bindingsangst.
5. Hij/zij toont weinig interesse in jouw leven
Je partner lijkt niet echt geïnteresseerd te zijn in jouw persoonlijke leven, dromen en doelen. Hij/zij concentreert zich voornamelijk op zichzelf en heeft weinig interesse om een diepere verbinding met jou aan te gaan.
6. Hij/zij heeft moeite om vertrouwen op te bouwen
Je partner heeft moeite om anderen te vertrouwen en dit kan invloed hebben op jullie relatie. Hij/zij kan willekeurige wantrouwen en achterdocht tonen, zelfs zonder concrete reden.
7. Hij/zij vermijdt echte gesprekken over de toekomst
Je partner lijkt altijd te ontwijken wanneer het onderwerp van toekomstplannen ter sprake komt. Hij/zij is niet geïnteresseerd in het bespreken van de lange termijn en houdt liever de relatie op een oppervlakkig niveau.
8. Hij/zij komt altijd met excuses om niet te daten
Je partner komt voortdurend met excuses om niet samen uit te gaan of om simpelweg tijd door te brengen. Deze excuses zijn een manier om intimiteit te vermijden en te ontsnappen aan de mogelijke angst die gepaard gaat met een relatie.
9. Hij/zij heeft een geschiedenis van kortstondige relaties
Je partner heeft vaak kortstondige relaties gehad zonder zich ooit echt te binden. Dit kan een teken zijn dat hij/zij bindingsangst heeft en niet in staat is om een langdurige en diepgaande relatie aan te gaan.
10. Hij/zij trekt zich vaak terug na emotionele intimiteit
Je partner lijkt na momenten van emotionele intimiteit vaak afstandelijk te worden. Hij/zij kan zich terugtrekken en zelfs vermijden om contact met jou op te nemen, waardoor je je verward en afgewezen voelt.
11. Hij/zij heeft moeite om compromissen te sluiten
Je partner heeft een sterk verlangen om zijn/haar eigen ruimte en vrijheid te behouden, en is niet bereid om compromissen te sluiten voor de relatie. Dit kan een teken zijn dat hij/zij zich niet comfortabel voelt met de verantwoordelijkheid die een relatie met zich meebrengt.
12. Hij/zij heeft verlatingsangst
Ondanks dat hij/zij bindingsangst heeft, kan je partner ook last hebben van verlatingsangst. Hij/zij is bang om in de steek gelaten te worden, dus houdt hij/zij afstand om zichzelf te beschermen.
13. Hij/zij heeft geen interesse in het ontmoeten van je dierbaren
Je partner lijkt weinig enthousiasme te tonen om jouw familie en vrienden te ontmoeten. Hij/zij houdt zich liever afzijdig en vermijdt om een diepere relatie met jouw sociale kring op te bouwen.