Je bent al een tijdje aan het merken dat je partner zich afstandelijk opstelt. Misschien is het begonnen met het feit dat hij of zij minder tijd met je doorbrengt, minder affectie toont of minder communicatief is geworden. Je bent niet de enige die zich hierdoor verward voelt.
Afstandelijkheid kan namelijk verschillende redenen hebben en het is belangrijk om te begrijpen waarom dit gedrag zich voordoet in je relatie. We gaan dieper in op de mogelijke oorzaken van afstandelijk gedrag van je partner en hoe je hiermee om kunt gaan.
16 redenen waarom je partner afstandelijk doet
Heb je het gevoel dat je partner afstandelijk is de laatste tijd? Dit zijn 16 mogelijke redenen waarom dat zo kan zijn.
1. Je partner voelt zich gestrest
Je partner heeft misschien veel aan zijn of haar hoofd en heeft geen ruimte voor intieme momenten. Bijvoorbeeld: als hij of zij een belangrijk examen heeft of druk is op het werk.
2. Je partner heeft ruimte nodig
Je partner heeft misschien behoefte aan tijd voor zichzelf om zich te concentreren op zijn of haar hobby’s of interesses.
3. Je partner heeft problemen met vertrouwen
Je partner kan bang zijn voor een eerdere slechte relatie-ervaring en heeft tijd nodig om weer vertrouwen op te bouwen. Bijvoorbeeld: als hij of zij bedrogen is in een vorige relatie.
4. Je partner voelt zich overweldigd
Je partner kan overweldigd zijn met andere verantwoordelijkheden zoals familie, vrienden, of werk en heeft daarom geen energie voor meer. Bijvoorbeeld: als je beiden een druk sociaal leven hebt en er weinig tijd overblijft voor elkaar.
5. Het is te veel te snel gegaan
Misschien is jullie relatie te snel gestart en heeft je partner daar nog behoefte aan om even af te remmen.
6. Je partner heeft tijd nodig om aan de relatie te wennen
Je partner kan het nog beangstigend vinden om een relatie te hebben en heeft tijd nodig om eraan te wennen.
7. Je partner voelt zich niet op zijn of haar gemak
Je partner voelt zich misschien niet op zijn of haar gemak bij jou en heeft daarom afstand genomen. Bijvoorbeeld: als je partner zich onzeker voelt over jullie relatie.
8. Je partner is verliefd op liefde
Je partner kan het gevoel hebben van verliefd zijn op de liefde en genegenheid, meer dan op jou. Bijvoorbeeld: als je partner het gevoel mist van verliefd zijn.
9. Je partner voelt zich onafhankelijk
Je partner kan zich te onafhankelijk voelen om de relatie serieus te nemen. Bijvoorbeeld: als iemand zich nog niet wilt binden en daarom zijn of haar afstand neemt.
10. Je partner is introvert
Je partner heeft misschien minder behoefte aan sociale interactie dan jij en heeft daarom minder behoefte aan contact. Bijvoorbeeld: als jij extravert bent en graag veel tijd en aandacht aan je partner besteedt.
11. Je partner is bang voor afwijzing
Je partner kan bang zijn om afgewezen te worden en daarom uit zelfbescherming afstand nemen. Bijvoorbeeld: als je partner bang is dat jij hem of haar afwijst of afkeurt.
12. Je partner heeft te maken met psychische problemen
Er kunnen psychische problemen zijn die je partner te veel belemmeren in jullie relatie en waardoor hij of zij afstand neemt. Bijvoorbeeld: als je partner last heeft van depressie of angststoornissen.
13. Je partner heeft bindingsangst
Je partner kan bang zijn om zich aan jou te binden en daarom afstand nemen om te voorkomen dat hij/zij zich teveel gaat hechten. Bijvoorbeeld: als jullie al een tijdje samen zijn en je partner geen concrete plannen wilt maken qua toekomst.
14. Het ligt aan de omstandigheden
Soms kunnen externe factoren zoals financiƫle problemen, sociaal-maatschappelijke situaties of een bijzondere periode in iemands leven, ervoor zorgen dat je partner afstandelijk doet. Bijvoorbeeld: als je beiden in een stressvolle periode zit omtrent werk/studie.
15. Je partner houdt niet van te veel contact
Je partner kan simpelweg minder behoefte hebben aan contactmomenten en afstand nodig hebben om zich op te laden. Bijvoorbeeld: als jullie veel tijd met elkaar doorbrengen en je partner liever alleen wil zijn.
16. Je partner twijfelt over de relatie
Je partner kan twijfelen over jullie relatie en daarom afstand nemen om te kijken wat hij of zijn nou echt wilt. Bijvoorbeeld: als je partner niet weet wat hij/zij kan verwachten van de toekomst.
Wanneer je partner zich afstandelijk opstelt, kan het je onzeker maken en je het gevoel geven dat er iets niet klopt in de relatie. Je wilt begrijpen waarom hij of zij zich zo gedraagt en hoe je het beste kunt reageren. Het kan zijn dat de afstandelijkheid het resultaat is van onopgeloste problemen uit het verleden, of dat je partner momenteel met persoonlijke problemen kampt.
Misschien is het een gevolg van stress op het werk, of heb je zelf iets gezegd of gedaan waardoor je partner zich gekwetst voelt. Het is belangrijk om te beseffen dat afstandelijkheid niet altijd met jou of de relatie te maken heeft, maar soms meer een reflectie is van wat er in het leven van je partner speelt. We hopen dat je nu in ieder geval wat meer inzicht hebt.