Heb je wel eens meegemaakt dat je met iemand aan het praten bent en opeens stopt die persoon met antwoorden? Of misschien heb je het zelf wel eens gedaan: het negeren van berichten van iemand die je ineens niet meer leuk of interessant genoeg vindt. Dit fenomeen staat bekend als ghosting en het is iets wat steeds vaker voorkomt in onze moderne datingcultuur.
Ghosting kan behoorlijk frustrerend en pijnlijk zijn. Je blijft achter met vragen en onzekerheid over waarom iemand ineens verdwijnt. Waarom doen mensen dit eigenlijk en is het ooit acceptabel? We gaan dieper ingaan op de redenen achter ghosting en wat het zegt over iemands persoonlijkheid en communicatiestijl.
18 redenen waarom mensen ghosten
Ben jij wel eens geghost door iemand? Of heb je zelf wel eens iemand laten verdwijnen zonder uitleg? Dit zijn 18 mogelijke redenen waarom mensen ghosten.
1. Je hebt geen interesse
Soms ben je simpelweg niet geïnteresseerd in iemand en wil je hen daarom niet meer spreken. Een voorbeeld is wanneer je iemand ontmoet via een dating-app en na een paar berichten merkt dat je geen klik voelt.
2. Je bent te druk
Je kan op dit moment simpelweg niet de tijd maken om te antwoorden op berichten. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je het druk hebt met werk, ziek bent of andere persoonlijke zaken die al jouw aandacht vereisen.
3. Je wilt geen confrontatie
Sommige mensen vinden het moeilijk om iemand te vertellen dat ze geen contact meer willen. In plaats daarvan ghosten ze iemand om de confrontatie te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iemand je blijft vragen om af te spreken, maar je eigenlijk geen interesse hebt.
4. Je hebt er geen energie voor
Het onderhouden van sociale contacten kost energie en soms ben je daar niet toe in staat. Dit kan zijn omdat je mentale gezondheid even wat extra aandacht nodig heeft of omdat je druk bezig bent met andere dingen in je leven.
5. Je wilt de andere persoon niet kwetsen
Soms denk je dat het ghosten van iemand minder kwetsend is dan het vertellen dat je geen contact meer wilt. Hierbij loop je echter het risico dat de ander zich juist gekwetst voelt omdat je gewoonweg niet reageert.
6. Je bent met iemand anders bezig
Het kan zijn dat je iemand anders hebt ontmoet waar je meer interesse in hebt. Hierdoor verdwijnt de aandacht voor de persoon die je aan het ghosten bent. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je zelf ook aan het daten bent met meerdere mensen.
7. Je vindt het gesprek niet interessant genoeg
Iemand kan een gesprek starten waar jij totaal geen interesse in hebt. Hierdoor heb je geen motivatie om te antwoorden. Bijvoorbeeld wanneer iemand begint over een onderwerp waar jij niets vanaf weet of wat je simpelweg niet boeit.
8. Je wilt afstand nemen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je afstand wilt nemen van iemand. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je geen behoeften hebt aan sociale contacten op dit moment of omdat de persoon je ongemakkelijk laat voelen.
9. Je hebt commitment issues
Sommige mensen hebben moeite met langdurige contacten of relaties. Dit kan te maken hebben met angst om gekwetst te worden of een gebrek aan vertrouwen. Hierdoor stoppen ze het contact zonder er verder over na te denken.
10. Je wilt niet terug naar het verleden
Soms komt er ineens contact van iemand die je jaren niet hebt gesproken. Dit kan onverwacht zijn en maken dat je niet terug wilt naar toen. Hierdoor kan jij ervoor kiezen om niet meer te reageren.
11. Je hebt bindingsangst
Mensen met bindingsangst kunnen onbewust pogingen om een relatie op te bouwen saboteren omdat ze bang zijn voor verplichtingen. Dit kan ook gebeuren in online contacten.
12. Je wilt niet beperkt worden door anderen
Wanneer iemand je blijft berichten of vragen om af te spreken kan dit voelen als een beperking voor je. Je wilt niet geleefd worden door de wensen van andere mensen waardoor je afstand neemt.
13. Je gaat door een moeilijke tijd
Soms heb je geen ruimte in je leven om te praten met anderen omdat je zelf door een moeilijke tijd gaat. Wanneer iemand blijft berichten kan dit voor jou voelen als overweldigend en niet passend in je huidige emotionele staat.
14. Je bent bang voor afwijzing
Iemand blijven berichten kan betekenen dat ze je op een romantische manier interessant vinden. Mocht dit niet het geval zijn kan een afwijzing hiervoor volgen. Sommigen kiezen ervoor om het contact maar te laten verwateren.
15. Je ontwijkt verantwoordelijkheid
Als je iemand ontwijkt voorkom je dat je verantwoordelijkheid neemt voor eventuele problemen die zich voordoen in het contact. Dit kan ook gebeuren omdat je niet in staat bent om over dingen te praten die misschien gevoelig liggen.
16. Je zoekt meer informatie
Sommige mensen willen eerst meer informatie verkrijgen voordat ze besluiten om wel of geen contact te houden. Hierdoor kunnen ze besluiten het contact te ghosten omdat ze simpelweg nog niet weten wat ze willen.
17. Je hebt last van angsten
Sommige mensen met angsten kunnen onzeker worden van online contacten. Hierdoor kunnen ze besluiten om niet meer te antwoorden, omdat het hen te veel stress oplevert.
18. Je hebt het gevoel dat de relatie uitgedoofd is
Elk contact gaat gepaard met hoogtes en laagtes, op sommige momenten is er gewoonweg niet meer te bespreken met de ander. Hierdoor kan jij ervoor kiezen om geen gesprek meer te hebben en het contact te laten verwateren.