Je staat midden in een verhitte ruzie met je partner. De emoties zijn hoog opgelopen en je zoekt naar de juiste woorden om je punt over te brengen. Maar pas op. Er zijn bepaalde dingen die je beter kunt vermijden te zeggen tijdens een ruzie, omdat ze de situatie alleen maar kunnen verergeren. Weet jij welke woorden je beter voor jezelf kunt houden?
Wat je moet vermijden tijdens een ruzie
Ben je wel eens in een verhitte ruzie beland met je partner en wist je op dat moment niet wat je moest zeggen? Vraag je je af of er bepaalde dingen zijn die je beter niet kunt zeggen tijdens een conflict? Dit zijn 18 dingen die je moet vermijden te zeggen tijdens een ruzie met je partner.
1. “Waarom ben je altijd zo overdreven emotioneel?”
Dit is een uiterst kwetsende opmerking tijdens een ruzie, omdat je de gevoelens van je partner negeert en minimaliseert. Het kan ervoor zorgen dat je partner zich onbegrepen en niet serieus genomen voelt.
2. “Jij bent gewoon zoals al mijn exen.”
Dit is een ongepaste generalisatie die je partner kan kwetsen en opwinden. Het kan ervoor zorgen dat je partner zich niet uniek of speciaal voelt in de relatie en kan het een gevoel van vergelijking of concurrentie teweegbrengen.
3. “Als je echt van me hield, zou je dit niet doen.”
Deze opmerking plaatst de schuld bij je partner en manipuleert hun gevoelens door te insinueren dat hun acties een indicatie zijn van hun liefde voor jou. Het is belangrijk om conflicten op een respectvolle manier te benaderen en begripvol te zijn voor elkaars standpunten.
4. “Je bent gewoon net als je moeder/vader.”
Het betrekken van de ouders van je partner kan gemakkelijk een gevoelige snaar raken en ervoor zorgen dat ze zich in het nauw gedreven of aangevallen voelen. Deze opmerking kan de situatie verergeren en de ruzie persoonlijker maken dan nodig is.
5. “Ik wou dat ik nooit met je getrouwd was.”
Deze opmerking gaat verder dan het moment van de ruzie en brengt de hele relatie in twijfel. Het kan diepe emotionele littekens achterlaten en het vertrouwen in de relatie ernstig beschadigen.
6. “Je maakt me altijd boos.”
Deze opmerking geeft de verantwoordelijkheid voor jouw emoties volledig aan je partner, terwijl het belangrijk is om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen emoties. Het impliceert dat je partner verantwoordelijk is voor jouw geluk, wat niet eerlijk is.
7. “We hebben gelijk en jij hebt het altijd mis.”
Het vasthouden aan de overtuiging dat je altijd gelijk hebt, verslechtert de communicatie en maakt het moeilijk om tot een oplossing te komen. Het is belangrijk om open te staan voor verschillende perspectieven en te zoeken naar een compromis.
8. “Ik geef het op, je kan toch niet veranderen.”
Deze opmerking kan ervoor zorgen dat je partner zich hopeloos en machteloos voelt in de relatie. Het is belangrijk om te erkennen dat groei en verandering mogelijk zijn als beide partners zich inzetten voor verbetering.
9. “Je bent gewoon zoals al mijn exen.”
Dit is een ongepaste generalisatie die je partner kan kwetsen en opwinden. Het kan ervoor zorgen dat je partner zich niet uniek of speciaal voelt in de relatie en kan het een gevoel van vergelijking of concurrentie teweegbrengen.
10. “Wat voor zin heeft het nog om te praten?”
Deze opmerking sluit de communicatie af en maakt het moeilijk om tot een oplossing te komen. Het is belangrijk om open te blijven communiceren, zelfs als de emoties hoog oplopen.
11. “Je begrijpt me gewoon niet.”
Het is niet constructief om de schuld bij je partner te leggen en te suggereren dat ze niet in staat zijn om jouw perspectief te begrijpen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en duidelijk te communiceren wat je nodig hebt.
12. “Je haalt altijd het slechtste in me naar boven.”
Het is niet eerlijk om je partner verantwoordelijk te stellen voor jouw negatieve reacties. Het is belangrijk om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken aan een gezonde communicatie en conflictresolutie.
13. “Waarom ben je zo gevoelig?”
Het negeren of bagatelliseren van de gevoelens van je partner kan schadelijk zijn voor hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is belangrijk om empathisch te zijn en de gevoelens van je partner serieus te nemen.
14. “We hebben betere partners gehad.”
Vergelijkingen maken met vorige partners kan erg pijnlijk zijn en een gevoel van onzekerheid veroorzaken. Het is belangrijk om te focussen op de huidige relatie en problemen op een eerlijke en respectvolle manier aan te pakken.
15. “Je verpest altijd alles.”
Deze opmerking is generaliserend en oneerlijk. Het is belangrijk om specifieke problemen in de relatie aan te pakken in plaats van de schuld bij je partner neer te leggen.
16. “Ik wil scheiden.”
Het uiten van een dreigement om de relatie te beƫindigen creƫert een gevoel van onveiligheid en onzekerheid. Het is belangrijk om serieus te overwegen of je deze stap daadwerkelijk wilt nemen voordat je het in een ruzie naar voren brengt.
17. “Je maakt altijd dezelfde fouten.”
Het herhaaldelijk noemen van fouten kan ervoor zorgen dat je partner zich machteloos of pessimistisch voelt over hun vermogen om te veranderen. Het is belangrijk om op een respectvolle manier feedback te geven en samen te werken aan groei.
18. “We hebben nooit ruzie.”
Het ontkennen of minimaliseren van conflicten in de relatie kan problemen onderdrukken en ervoor zorgen dat ze later opbouwen. Het is belangrijk om open te staan voor communicatie en problemen op een gezonde manier aan te pakken.