We hebben allemaal wel eens vriendschappen waarbij er iets niet helemaal in balans lijkt te zijn. Misschien voel je dat je altijd meer moeite doet dan de ander, dat je steeds weer de plannen moet maken of dat je wordt gebruikt als emotionele uitlaatklep. Het kan frustrerend zijn om in zo’n onevenwichtige vriendschap te zitten, maar het is belangrijk om de tekenen ervan te herkennen. In deze handleiding gaan we je vertellen waar je op moet letten, zodat je kunt bepalen of jouw vriendschap ook uit balans is.
1. Altijd de initiator
Als je altijd degene bent die het initiatief neemt in jullie vriendschap, kan dit een teken zijn dat de balans scheef ligt. Jij organiseert de afspraken, stuurt de eerste appjes en maakt de plannen. Het lijkt alsof de ander weinig moeite doet om contact met jou te onderhouden.
2. Eenzijdige ondersteuning
Een vriendschap zou gebaseerd moeten zijn op wederzijdse steun. Maar als je merkt dat jij altijd klaarstaat voor de ander in moeilijke tijden, terwijl er weinig tot geen steun terugkomt wanneer het jou even tegenzit, is dit een teken dat de vriendschap onevenwichtig is.
- Je luistert altijd naar hun problemen en geeft advies, maar ze lijken geen interesse te tonen in jouw leven of problemen.
- Je staat altijd klaar om hen te helpen, maar ze zijn zelden beschikbaar om jou te helpen wanneer jij het nodig hebt.
3. Gevoel van verplichting
Een gezonde vriendschap zou gebaseerd moeten zijn op vrijwilligheid en plezier. Maar als je het gevoel hebt dat je uit verplichting met de ander omgaat, in plaats vanuit oprechte interesse, dan kan dit een teken zijn dat de vriendschap onevenwichtig is.
4. Onbalans in openheid
In een goede vriendschap zou er een balans moeten zijn in het delen van persoonlijke informatie en gevoelens. Maar als jij veel openhartiger bent dan de ander, kan dit erop wijzen dat de vriendschap niet gelijkwaardig is.
- Je deelt intieme details over jouw leven, terwijl de ander oppervlakkig blijft in wat ze met jou delen.
- Je voelt je vaak alsof je de ander beter kent dan zij jou.
5. Gebrek aan wederkerige waardering
Wanneer je het gevoel hebt dat jouw inspanningen en vriendelijkheid niet worden gewaardeerd of zelfs worden genegeerd, kan dit een teken zijn dat de vriendschap niet in balans is.
- Je doet je best om attent te zijn en kleine gebaren van vriendelijkheid te tonen, maar deze worden niet beantwoord.
- Je ontvangt zelden complimenten of bedankjes van de ander voor de dingen die je doet.
6. Stille teleurstellingen
Als je merkt dat je vaak teleurgesteld bent in je vriendschap zonder dat je er echt over praat, kan dit een teken zijn van een onevenwichtige relatie. Misschien voel je je continu ondergewaardeerd of niet gehoord, maar durf je het niet te uiten. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je vriend(in) over je gevoelens om zo de balans in de vriendschap te herstellen.
7. Energieverschil na afspreken
Na een ontmoeting met je vriend(in) voel je je vaak uitgeput en leeg in plaats van opgeladen en voldaan. Dit kan een aanwijzing zijn dat de relatie onevenwichtig is. Als je steeds al je energie aan de ander geeft en er weinig energie voor jezelf overblijft, kan dit leiden tot frustratie en ontevredenheid. Zorg ervoor dat je ook tijd en ruimte voor jezelf neemt in de vriendschap en dat er een evenwichtige uitwisseling van energie plaatsvindt.
8. Overheersend geven of nemen
Als jij altijd degene bent die de ander steunt, naar zijn problemen luistert en hulp biedt, terwijl je vriend(in) weinig interesse toont in jouw leven en gevoelens, is er waarschijnlijk sprake van een onevenwichtige vriendschap. Het is belangrijk dat een vriendschap gebaseerd is op wederzijds geven en nemen. Als dit niet het geval is, kan het tijd zijn om je af te vragen of deze relatie nog wel gezond voor je is.
9. Het ontbreken van gemeenschappelijke belangen
Als je vrijwel geen gemeenschappelijke interesses of activiteiten deelt met je vriend(in), kan dit wijzen op een ongelijkwaardige vriendschap. Hoewel het mogelijk is om bevriend te zijn met mensen die andere interesses hebben dan jij, is het belangrijk om ook enkele gemeenschappelijke belangen te hebben om de band te versterken. Als de vriendschap voornamelijk gebaseerd is op oppervlakkige gesprekken en weinig gemeenschappelijke activiteiten, kan het moeilijk zijn om een diepere connectie te ervaren.
10. Voortdurende compromissen
In een evenwichtige vriendschap zou er een gezonde balans moeten zijn waarin je beide bereid bent om compromissen te sluiten. Als jij altijd toegeeft aan de wensen en behoeften van je vriend(in) zonder dat er enige vorm van wederkerigheid is, kan dit een teken zijn van een onevenwichtige relatie. Het is belangrijk dat je jezelf niet constant wegcijfert en je eigen behoeften en grenzen respecteert.
11. Verschillen in investering van tijd
Als jij altijd degene bent die initiatief neemt om af te spreken en je vriend(in) nauwelijks tijd voor je vrijmaakt, kan dit duiden op een onevenwichtige vriendschap. Het is belangrijk dat beide partijen evenveel moeite doen om tijd en energie te investeren in de relatie.
12. Geen gehoor bij persoonlijke successen
Als je je successen deelt met je vriend(in) en er geen enthousiasme of betrokkenheid van zijn/haar kant is, kan dit aangeven dat de vriendschap onevenwichtig is. Een echte vriend(in) zou blij zijn voor je en interesse tonen in jouw leven.
13. Eenrichtingsverkeer bij uitnodigingen
Als jij altijd degene bent die je vriend(in) uitnodigt om iets leuks te doen en diegene nooit het initiatief neemt om jou te vragen, kan dit wijzen op een onevenwichtige vriendschap. Het zou een gezonde balans moeten zijn waarin beide partijen de ander uitnodigen voor activiteiten.
14. Ongelijke presentatie naar buiten
Als je merkt dat je altijd degene bent die de ander introduceert aan nieuwe mensen en je vriend(in) nooit hetzelfde doet voor jou, kan dit aangeven dat de vriendschap onevenwichtig is. Het is belangrijk dat beide partijen bereid zijn om elkaar aan anderen voor te stellen en de ander te laten zien dat ze erkenning en respect voor elkaar hebben.
15. Voorbijgaan aan elkaars grenzen
Als je vriend(in) jouw grenzen niet respecteert en altijd zijn/haar zin doordrukt, kan dit erop wijzen dat de vriendschap onevenwichtig is. Het is essentieel dat beide partijen elkaars grenzen respecteren en de ander steunen in hun keuzes en behoeften.
16. Gevoelens van jaloezie of concurrentie
Als je merkt dat je regelmatig jaloers bent op je vriend(in) of het gevoel hebt dat je altijd met elkaar aan het wedijveren bent, kan dit wijzen op een onevenwichtige vriendschap. Een gezonde vriendschap zou gebaseerd moeten zijn op steun en vreugde voor elkaars succes, in plaats van rivaliteit en jaloezie.
17. Te veel inspanning voor afspraken
Als jij altijd degene bent die moeite doet om af te spreken, telkens de plannen moet maken en de ander weinig tot geen initiatief toont, kan dit duiden op een onevenwichtige vriendschap. Het is belangrijk dat beide partijen evenveel investeren in de relatie en moeite doen om tijd met elkaar door te brengen.
- Overweeg of je vriend(in) wel dezelfde inspanning doet om jullie vriendschap in stand te houden.
- Evalueer of het tijd is om de balans in jullie relatie te herstellen.
18. Verminderd gevoel van persoonlijke groei
Een vriendschap hoort je te inspireren en te stimuleren om persoonlijk te groeien. Als je merkt dat je in een vriendschap zit waarin je je niet meer ontwikkelt, geen nieuwe dingen leert of je niet meer geïnspireerd voelt, kan dit wijzen op een onevenwichtige vriendschap. Het is belangrijk dat je vriendschappen hebt die je uitdagen en waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen.
19. Twijfel over de intenties van de ander
Als je regelmatig twijfelt aan de oprechtheid of de intenties van je vriend(in), kan dit betekenen dat jullie vriendschap onevenwichtig is. Een gezonde vriendschap is gebaseerd op vertrouwen en wederzijds begrip. Als je voortdurend vraagtekens zet bij de motieven van de ander, is het belangrijk om dit te bespreken en eventueel de relatie te heroverwegen.
20. Het missen van wederzijds respect
Respect vormt de basis voor elke gezonde vriendschap. Als je het gevoel hebt dat je vriend(in) geen respect toont voor jouw gevoelens, grenzen of mening, kan dit duiden op een onevenwichtige vriendschap. Het is essentieel dat beide partijen elkaar respecteren en waarderen, en dat er ruimte is voor open communicatie en begrip.
21. Er is weinig wederkerigheid
Als je merkt dat je voortdurend degene bent die initiatief moet nemen om contact te maken, af te spreken of plannen te maken, kan dit een teken zijn dat jouw vriendschap onevenwichtig is. Een gezonde vriendschap vereist een evenwichtige inspanning van beide kanten.
- Jij bent altijd degene die initiatief moet nemen om af te spreken of contact te maken
- Je vriend/vriendin lijkt altijd nodig te hebben als het hem of haar uitkomt
22. Jouw vriend/vriendin laat jou vaker zitten
Als je regelmatig wordt afgebeld op het laatste moment of als je vriend/vriendin vaak te laat komt of helemaal niet komt opdagen voor afspraken, dan kan dit aangeven dat jouw vriendschap niet evenwichtig is. Het kan zijn dat jouw vriend/vriendin jouw tijd en inspanning niet op waarde schat.
- Je wordt regelmatig afgebeld op het laatste moment
- Je vriend/vriendin komt vaak te laat of komt helemaal niet opdagen voor afspraken
23. Jij bent altijd degene die geeft
Als jij altijd degene bent die geeft in de vriendschap, bijvoorbeeld door cadeautjes te kopen of emotionele steun te bieden, terwijl jouw vriend/vriendin hier weinig tot niets tegenover zet, dan kan dit duiden op een onevenwichtige vriendschap. Het is belangrijk dat er een wederkerige uitwisseling is in een gezonde vriendschap.
- Jij bent altijd degene die cadeautjes geeft
- Je biedt altijd emotionele steun, maar krijgt dit zelden terug