In het leven is het onvermijdelijk dat we allemaal wel eens te maken krijgen met afwijzingen. Of het nu gaat om sollicitaties, vriendschappen of romantische relaties, het is nooit leuk om afgewezen te worden. Voor jou kan het soms moeilijk zijn om met afwijzingen om te gaan.
Je hebt het gevoel alsof er iets mis met je is en je zelfvertrouwen krijgt een flinke deuk. Je begint te twijfelen aan jezelf en vraagt je af waarom je niet goed genoeg bent. Deze gevoelens van teleurstelling, pijn en onzekerheid kunnen overweldigend zijn. Je wilt begrijpen waarom het zo moeilijk is om met afwijzingen om te gaan en hoe je hier op een gezonde manier mee kunt omgaan.
16 redenen waarom je moeilijk kunt omgaan met afwijzingen
Heb je moeite met het omgaan met afwijzingen? Dat is helemaal niet vreemd. In deze lijst van 16 redenen ontdek je waarom afwijzingen soms zo moeilijk te verteren zijn.
1. Je voelt je persoonlijk afgewezen
Als je wordt afgewezen, is het normaal dat je je persoonlijk geraakt voelt. Het kan voelen alsof er iets mis met je is en je het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent. Bijvoorbeeld, als je een bericht stuurt naar iemand op een dating-app en hij of zij reageert niet, dan kan je denken dat er iets mis is met jou of dat je niet interessant genoeg bent.
2. Je hecht te veel waarde aan de mening van anderen
Als je moeite hebt met afwijzingen, kan het zijn dat je te veel waarde hecht aan wat anderen van je denken. Je bent afhankelijk van de goedkeuring van anderen om je goed te voelen over jezelf. Bijvoorbeeld, als je een date hebt en de persoon zegt dat hij of zij geen interesse heeft in een tweede date, dan kan dit je zelfvertrouwen enorm beïnvloeden.
3. Je hebt angst voor afwijzing opgebouwd door eerdere ervaringen
Als je eerder een negatieve ervaring hebt gehad met afwijzing, kan dit angst en onzekerheid veroorzaken bij toekomstige situaties. Bijvoorbeeld, als je in het verleden bent afgewezen door een partner, kan dit ervoor zorgen dat je jezelf beschermt tegen mogelijke afwijzingen in de toekomst.
4. Je ziet afwijzing als een bevestiging van je negatieve overtuigingen
Soms hebben we negatieve overtuigingen over onszelf, zoals “ik ben niet aantrekkelijk genoeg” of “ik ben niet de moeite waard”. Als je deze overtuigingen hebt, kan afwijzing worden gezien als een bevestiging van deze negatieve gedachten. Bijvoorbeeld, als iemand je afwijst en je gelooft dat je niet aantrekkelijk genoeg bent, kan dit je overtuiging versterken.
5. Je hebt moeite met het loslaten van controle
Het accepteren van afwijzing betekent dat je de controle moet loslaten over hoe anderen op jou reageren. Als je moeite hebt met het loslaten van controle, zal afwijzing een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld, als je gehecht raakt aan het idee dat een persoon je leuk moet vinden, kan het moeilijk zijn om te accepteren dat dit niet altijd het geval is.
6. Je hebt te hoge verwachtingen
Als je moeilijk kunt omgaan met afwijzingen, kan het zijn dat je te hoge verwachtingen hebt van anderen. Je verwacht dat iedereen je altijd leuk vindt en interesse in je toont. Bijvoorbeeld, als je een bericht stuurt naar iemand en je verwacht direct een positieve reactie te krijgen, kan een gebrek aan reactie je teleurstellen en frustreren.
7. Je vergelijkt jezelf met anderen
Het vergelijken van jezelf met anderen kan leiden tot moeilijkheden bij afwijzingen. Als je jezelf continu vergelijkt met anderen, kan afwijzing voelen als een persoonlijke afwijzing omdat iemand anders wel de goedkeuring heeft gekregen die jij niet hebt gekregen. Bijvoorbeeld, als je ziet dat iemand anders succes heeft op het gebied van relaties en jij niet, kan dit je onzeker maken.
8. Je hebt een gebrek aan zelfliefde en zelfvertrouwen
Als je niet genoeg van jezelf houdt en vertrouwen in jezelf hebt, kan afwijzing extra pijnlijk zijn. Je zoekt dan externe bevestiging en goedkeuring, in plaats van dit van binnen te halen. Bijvoorbeeld, als je afgewezen wordt, kan dit ervoor zorgen dat je jezelf nog minder waardeert en nog minder vertrouwen hebt in jezelf.
9. Je bent bang voor eenzaamheid
Afwijzing kan eenzaamheid en het gevoel van isolement teweegbrengen. Als je bang bent om alleen te zijn, kan afwijzing een grote angst zijn. Bijvoorbeeld, als je wordt afgewezen door iemand waar je echt interesse in had, kan dit je angstig maken om voor altijd alleen te blijven.
10. Je legt de schuld bij jezelf
Als je moeilijk kunt omgaan met afwijzingen, heb je de neiging om de schuld bij jezelf te leggen. Je denkt dat je iets verkeerd hebt gedaan of dat je niet goed genoeg bent. Bijvoorbeeld, als iemand je afwijst, kan je denken dat je niet interessant genoeg was of iets verkeerds hebt gezegd.
11. Je hebt te hoge eisen
Als je hoge eisen stelt aan de mensen waarmee je date, kan afwijzing moeilijk zijn om mee om te gaan. Je hebt specifieke criteria waaraan iemand moet voldoen en als ze niet aan deze eisen voldoen, voelt het als een afwijzing. Bijvoorbeeld, als je alleen wilt daten met mensen van een bepaalde leeftijdscategorie en de persoon die je leuk vindt niet aan deze eis voldoet, kan je je afgewezen voelen.
12. Je hebt geen realistische verwachtingen
Het hebben van onrealistische verwachtingen kan ervoor zorgen dat afwijzing moeilijk te accepteren is. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat elke date perfect zal zijn en er nooit afwijzing zal zijn, zal je teleurgesteld worden. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat niet elke date zal eindigen in een succesvolle relatie.
13. Je zoekt bevestiging buiten jezelf
Als je moeilijk kunt omgaan met afwijzingen, zoek je waarschijnlijk bevestiging buiten jezelf. Je hebt de goedkeuring van anderen nodig om je goed te voelen over jezelf. Bijvoorbeeld, als je wordt afgewezen, kan dit je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden omdat je de goedkeuring van die persoon nodig had om jezelf waardevol te voelen.
14. Je hebt angst voor verandering en het onbekende
Afwijzing betekent vaak dat er iets verandert, en dat kan angstaanjagend zijn. Als je angst hebt voor verandering en het onbekende, zal afwijzing extra uitdagend zijn. Bijvoorbeeld, als je een afwijzing krijgt, betekent dit dat je weer op zoek moet naar een nieuwe relatie, en dit kan angst en onzekerheid veroorzaken.
15. Je hebt te weinig ervaring met afwijzing
Als je weinig ervaring hebt met afwijzing, kan de eerste keer dat je wordt afgewezen extra moeilijk zijn. Je hebt nog niet geleerd hoe je hiermee moet omgaan en het kan overweldigend zijn. Bijvoorbeeld, als je altijd succes hebt gehad in relaties en dan plotseling wordt afgewezen, kan dit een grote schok zijn.
16. Je bent bang voor herhaling van negatieve ervaringen
Als je eerder negatieve ervaringen hebt gehad met afwijzing, kan dit ervoor zorgen dat je bang bent voor herhaling. Je wilt niet dezelfde pijnlijke gevoelens ervaren en daarom vermijd je situaties waarin je kunt worden afgewezen. Bijvoorbeeld, als je eerder een pijnlijke afwijzing hebt meegemaakt, kan dit ervoor zorgen dat je terughoudend bent om jezelf weer kwetsbaar op te stellen.